Een detailhandelsplan voor Lievegem

De Lievegemse gemeenteraad keurde eind juni het detailhandelsplan goed voor de gemeente. Het plan werd opgemaakt in samenwerking met de provincie OostVlaanderen en moet de het lokaal economiebeleid ondersteunen.

Het detailhandelsplan komt er als aanvulling bij de bestaande inspanningen van het lokaal bestuur. Zo heeft Lievegem informatie op maat voor startende ondernemers, de Lievegembon die lokaal kopen stimuleert en een bedrijvengids waarin Lievegemse ondernemingen verzameld worden. Met het detailhandelsplan wil het lokaal bestuur die acties uitbreiden en versterken door een duidelijke toekomstvisie op te maken.

Sterk economisch én sociaal weefsel

Waarom een detailhandelsplan? De Lievegemse winkeliers verhogen samen met de horecaondernemers en de dienstverleners, zowel de economische dynamiek als de sociale leefbaarheid in de deelgemeenten en - kernen. Lokale handel en horeca zijn dus onmisbaar voor het levendig houden van de kernen.

11 acties

Het plan schuift 11 duidelijk omschreven acties naar voor die de dorpskernen moeten versterken. Actiepunten als startersbeleid, het vastleggen van kernwinkelgebieden, leegstandsbeleid en een visie op het gebied langs de N9 zijn specifiek naar ondernemers gericht. Maar daarnaast kan het lokaal bestuur via communicatie, mobiliteitsbeleid en promotie lokale handelaars sterk ondersteunen.

Samen met Provincie Oost-Vlaanderen

Lievegem deed hiervoor beroep op de provincie Oost-Vlaanderen (dienst Ondernemen & Innovatie). Enerzijds werd er een analyse gemaakt van de huidige economische situatie om daaruit dan een duidelijke visie met actiepunten voor de toekomst te filteren. Voor de analyse deed de provincie een screening van het winkelaanbod en de koopstromen. Beschikbare cijfers werden aangevuld met kwalitatieve data uit plaatsbezoeken, een online handelaarsbevraging en twee fysieke overlegmomenten met Lievegemse ondernemers.