Duurzame acties in Lievegem én Senegal
Lokaal bestuur Lievegem organiseert naar jaarlijkse gewoonte heel wat acties in het kader van de ‘Week van de duurzame gemeente’. Hiermee wil Lievegem de aandacht vestigen op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
Omslagbeeld: lokaal bestuur Lievegem
Van 18 tot 25 september is er de week van de duurzame gemeente. In die week wil VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) in de kijker zetten. De SDG’s verenigen internationale afspraken rond armoedebestrijding, klimaatactie, rechtszekerheid, … en nodigen uit tot een integrale aanpak, over beleidsdomeinen heen.
Aanbod voor scholen en inwoners
In het kader van deze themaweek organiseert het lokaal bestuur een aantal activiteiten. Zo konden inwoners met een teveel aan fruit op 14 september langskomen bij de mobiele fruitpers. Daar werd het fruit tot gepasteuriseerd sap geperst en opgeslagen in een doos van 5 liter.
Daarnaast zorgt het lokaal bestuur voor een educatieve uitstap voor Lievegemse scholen. Ook dit jaar gingen verschillende Lievegemse klassen hierop in en brachten ze een bezoek aan Fabriek Energiek. Dat is een educatieve site in Zelzate waar scholieren heel wat bijleren over klimaat en energie.
Senegalese gemeenten doen mee
Voor deze editie van ‘week van de duurzame gemeente’ werkt Lievegem samen met stedenbandpartners Deinze en 3 lokale besturen in Senegal (Keur Moussa, Pout en Diender: afgekort Kemopodi). Net als in Lievegem, hijsen de Senegalese gemeenten de SDG-vlag en zetten ze ‘duurzame helden’ in de bloemetjes.
Die duurzame helden zijn de 10 pilootwijken die begin dit jaar gestart zijn met afvalophaalrondes. Het gaat over de deelnemende gezinnen, de nieuw opgerichte afvalcomités, de afvalophalers en vele andere betrokkenen die met veel enthousiasme aan het pilootproject deelnemen om het afvalprobleem op te lossen.
Daarnaast zijn een aantal wijken gestart met Mooimakersdagen waarbij jongerengroepen hun buurt afvalvrij maken. Ook de scholen worden hierbij betrokken en krijgen opleiding om stap voor stap duurzaam te leren omgaan met afval.
Externe omgevingsanalyse
Lievegem houdt het echter niet bij symbolische acties, maar voegt de daad ook bij het woord. Zo zijn de SDG’s de handvaten voor de externe omgevingsanalyse om duurzaam beleid lokaal te integreren. Bij de voorbereiding van het meerjarenplan voor de volgende legislatuur vormt de externe omgevingsanalyse een eerste stap binnen de beleidsplanning. Een externe omgevingsanalyse verschaft inzichten op evoluties, trends, kansen en bedreigingen die het
lokale bestuur van buitenaf beïnvloeden.