Dronewerken aan hoogspanningsmasten

Netbeheerder Elia is gestart met herstellingswerken aan de twee hoogspanningsmasten en de luchtlijn in Vinderhoute (Lievegem). De twee hoogspanningsmasten aan de Lievetragel en de Neerstraat plooiden eind februari samen, nadat een kraan op een schip op het kanaal tussen Gent en Brugge de luchtlijn raakte. De masten werden afgelopen maand afgebroken en opnieuw opgebouwd.

Omslagbeeld: Elia

Elia communiceerde eerder samen met het lokaal bestuur van Lievegem over werken met een helikopter. Door onvoorziene omstandigheden kan de helikopter niet ingezet worden, en vervangen drones de werkzaamheden. Hierdoor zal de geluidshinder voor dieren drastisch afnemen, maar nemen de werken wel meer tijd in beslag.

Concreet zullen de dronewerken plaatsvinden van woensdag 3 juli tot en met vrijdag 5 juli. Je zal deze dagen regelmatig activiteit in de lucht kunnen waarnemen. Deze werken zijn de voorbereiding op de effectieve geleidertrek, waarbij de elektriciteitsdraden op de masten worden getrokken. De geleidertrek start vanaf 10 juli en zal geen bijkomende hinder veroorzaken.

Veiligheidsmaatregelen

Safety first, is hét credo bij Elia, daarom nemen we enkele voorzorgsmaatregelen om de veiligheid te garanderen:

  • Aan de Grote Baan werden er houten portieken geïnstalleerd om schade te vermijden moesten de voortouwen of elektriciteitsdraden loskomen;
  • Aan het scheepvaartverkeer op het kanaal tussen Brugge en Gent wordt tijdens de dronewerken gevraagd om vaart te minderen. De scheepvaartpolitie zal aanwezig zijn om de situatie mee te monitoren.

Meer informatie

Mocht je vragen hebben na het lezen van dit bericht, dan kan je contact opnemen met Elia via 0800 11 089 (gratis) of omwonenden@elia.be.