Doe mee met het onderzoek naar droogteschade

Heb je schade aan je woning door droogte? Dan kan je die voortaan melden via het registratiepunt droogteschade. In dit loket kan elke burger recente en historische schadegevallen van scheuren, barsten en scheefstelling in de woning door droogte melden. Deze meldingen komen terecht in het register van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Vlaanderen beschikt nog niet over inventaris van de locaties en aard van schadegevallen in Vlaanderen. Inzicht in de locaties, aard en hoeveelheid van schadegevallen, samen met kennis van de samenstelling van de ondergrond ter plaatse, helpt om een kader te bieden voor een gedegen risico-inschatting van schade aan woningen, omdat de aard van de ondergrond daar wel degelijk een grote rol kan in spelen.

Hoe meer gegevens er verzameld worden, hoe meer we het risico op droogteschade aan woningen in de toekomst kunnen inschatten.

Wat kan je registreren?

In dit loket kan de burger recente en historische schadegevallen van scheuren, barsten en scheefstelling in de woning door droogte melden. Enkel schadegevallen met scheuren groter dan 3 mm kunnen worden gemeld. Aan deze meldingen wordt geen advies, noch expertise gekoppeld voor een specifiek schadegeval.

Wie kan registreren?

De woningeigenaar doet de melding zelf, of iemand kan in zijn of haar plaats melden, zoals een familielid, gemeenteambtenaar etc. Een woningeigenaar kan in het Registratiepunt zelf kiezen of hij of zij verder door de overheid i.k.v. het bovenvermeld onderzoek wenst gecontacteerd te worden.

Wat gebeurt er met deze gegevens?

Aan deze registratie wordt geen advies, noch expertise gekoppeld voor een specifiek schadegeval. De registratie kan enkel gebruikt worden in het kader van het onderzoek naar de invloed van de plastische, kleiige, ondergrond bij droogteschade aan woningen (Vlaamse overheid, opdracht OMG_VPO_2021_02) en de eventueel vervolgopdrachten van dat onderzoek. Deze registratie kan eventueel doorgegeven worden aan de federale overheid in functie van de coördinatie van de schade registraties op nationaal niveau. Indien de woningeigenaar zijn contactgegevens doorgeeft, kan er eventueel contact opgenomen worden in het kader van het hier vermelde onderzoek.