Bellebargiebos thuis voor bijzondere paddenstoel

Op 19 oktober 2022 werd tijdens de wekelijkse excursie van de Paddenstoelenwerkgroep Meetjesland een bijzondere paddenstoel ontdekt in het Bellebargiebos in Lievegem. De gespikkelde champignonparasol is zeer zeldzaam in heel Europa en is nooit eerder waargenomen in Vlaanderen.

Champignonparasols lijken op parasolzwammen. Ze hebben ook witte plaatjes die niet aangehecht zijn op de steel en vaak een ringetje op de steel. Zowat de enige veelvoorkomende en goed herkenbare soort is de blanke champignonparasol. Daarnaast komen er in Vlaanderen nog 13 andere (en kleinere) soorten champignonparasolzwammen voor.

De gespikkelde champignonparasol

De gespikkelde champignonparasol is zeer fragiel en grotendeels wit met een hoed die bezet is met roze tot bruine schubjes. De soort wordt meestal gevonden op losse humusrijke, kalkrijke, voedselrijke grond die bedekt is met een dunne, luchtige strooisellaag. Waarom zo’n soort dan zo zeldzaam is, is niet meteen duidelijk.

gespikkelde champignonparasol
Foto: Marc Detollenaere

 

In Nederland werd deze soort voor het eerst gevonden in 1994. In 2014 werd nog een nieuwe vindplaats ontdekt. Intussen is de gespikkelde champignonparasol bekend van vijf verschillende vindplaatsen.

Bellebargiebos: een oud en waardevol bos

Het Bellebargiebos is een gemengd vochtig bosgebied van 80 ha. Sinds 2005 is het erkend als bosreservaat. Het is deels toegankelijk langs enkele openbare bosdreven. De paddenstoel is gevonden langs de openbare hoofddreef. In het volledige bos zijn er sinds 1999 al meer dan 600 soorten paddenstoelen waargenomen. Wellicht kan die lijst nog groeien. Al is de paddenstoelenflora de laatste jaren aan het minderen door verdroging en verruiging (verbraming) van het gebied.

Tekst: Chris Bruggeman
Foto cover: Chris Bruggeman.