Asbestbrand Daalmstraat
Update 03.09.2024
De asbestcementdeeltjes buiten de schuur werden opgeruimd. De schuur waar de brand ontstond werd afgedekt met zeilen in afwachting van de asbestsanering in dit gebouw door een gespecialiseerde aannemer. Na de sanering wordt de ganse zone gecontroleerd door de asbestdeskundige. Er wordt gesaneerd tot deze zone door de asbestdeskundige terug asbestveilig kan verklaard worden.
Update 23.08.2024
De aangestelde asbestdeskundige kwam ter plaatse op woensdag 21 augustus. Hij bakende een perimeter af waarin asbestcementdeeltjes terug te vinden zijn. De perimeter strekt zich uit tot ca 25 m ten oosten van de schuur, 15 m ten noorden van de schuur en 10 m ten zuiden en ten westen van de schuur. Op donderdag 22 augustus werd de opruiming van de asbestcementdeeltjes aangevat. De sanering van de gecontamineerde zone wordt verder opgevolgd door de aangestelde asbestdeskundige onder toezicht van de gemeente.
Maandag 19 augustus was er in de Daalmstraat een schuurbrand waarbij asbestdeeltjes zijn vrijgekomen. De brandweer was snel ter plaatse en de brand kon snel geblust worden.De brandweer heeft een perimeter afgebakend waar asbestdeeltjes zijn terechtgekomen. Er zijn hierbij geen buren getroffen. Er is een ook asbestverantwoordelijke aangesteld die zal zorgen voor de sanering van het getroffen gebied. De opruiming door erkende aannemers zal zo snel mogelijk gebeuren. Ben je zelf buurtbewoner en tref je toch asbestdeeltjes vast in je tuin? Volg dan onderstaande richtlijnen en breng ons zo snel mogelijk op de hoogte.
Wat kan/mag je zelf doen?
Moest je enkele stukjes aantreffen, kan je deze zelf verwijderen, met volgende maatregelen in acht te nemen:
- Vertrappel het materiaal niet.
- Bevochtig het materiaal om vezelverspreiding te vermijden of reinig met natte doeken.
- Verpak de asbestfragmenten samen met de eventueel gebruikte natte doeken in een afgesloten luchtdichte zak.
- Bezorg de verpakte asbestfragmenten vervolgens aan het containerpark.
Stel je visueel veel asbestdeeltjes vast, in het bijzonder fijne asbestflinters, laat dan eerst een onderzoek en sanering uitvoeren. Het lokaal bestuur zal in samenspraak met een asbestdeskundige alle terreinen onderzoeken en waar nodig een asbestverwijdering laten uitvoeren door een saneerder. Na onderzoek, al dan niet na sanering zal je op de hoogte gebracht worden wanneer je deze zones opnieuw kan betreden (vrijgave).
Je kan ons contacteren via omgeving@lievegem.be of 09 396 23 00.