Afval verbranden in open lucht: wat mag wel en wat mag niet?
Het verbranden van afval in open lucht is volgens de Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem) verboden. Dit geldt voor alle soorten afval, inclusief papier, plastic, piepschuim, autobanden, en zelfs groenresten zoals snoeihout en GFT. Toch zijn er enkele uitzonderingen waarbij verbranding in open lucht is toegestaan.
Omslagbeeld: Pexels - Origineel gepost op 3 juli 2019, bijgewerkt op 8 januari 2025.
Het verbranden van afval in open lucht of in allesbranders kan schadelijke stoffen vrijmaken die slecht zijn voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. Zorg daarom voor milieuvriendelijke afvalverwerking:
- Breng afval naar het recyclagepark.
- Composteer of haksel groenafval.
- Gebruik de huis-aan-huis-ophaling voor gesorteerd afval.
Wat mag wel?
Er zijn situaties waarin verbranding is toegelaten, mits voldaan wordt aan specifieke voorwaarden:
- Droog onbehandeld hout: Dit mag gebruikt worden voor open vuur of tijdens folkloristische evenementen (zoals kerstboomverbrandingen). Hiervoor is schriftelijke toestemming van de gemeente nodig, en de activiteit moet op meer dan 100 meter van bebouwing plaatsvinden.
- Bos- en natuurbeheer: Verbranding mag in het kader van natuur- of bosbeheer, als verwerking ter plaatse niet mogelijk is en dit in een goedgekeurd beheerplan staat. Ook hier is toestemming van de gemeente nodig.
- Landbouwers mogen plantaardig afval verbranden als verwerken niet kan of als het nodig is om planten gezond te houden.
- Barbecues en sfeerverwarmers: Het gebruik van vuurkorven, vuurpotten of barbecues met droog onbehandeld hout of kolen is toegestaan.
Wat mag niet?
De volgende soorten afval mogen nooit worden verbrand:
- Behandeld hout: zoals sloophout, geverfd hout, multiplex, spaanplaat of geïmpregneerd hout.
- Afval in allesbranders: Het verbranden van plastic, papier of ander afval in een allesbrander is verboden. Dit veroorzaakt schadelijke stoffen zoals dioxines, die slecht zijn voor de gezondheid.
Wat kan je doen met groenafval?
Groenafval verbranden is niet nodig. Er zijn betere, milieuvriendelijke oplossingen:
- Hakselen: Gebruik een hakselaar om snoeihout te verwerken. Hoewel er geen subsidies meer zijn, blijft dit een efficiënte oplossing.
- Recyclagepark: Breng snoeihout naar het recyclagepark. Tot 1 m³ is gratis, daarboven betaal je 5 euro/m³.
- Takkenwal: Stapel takken tussen palen als een natuurlijke compostplek in je tuin. Dit biedt ook een schuilplaats voor dieren zoals egels en insecten.
- Vlechtwerk: Gebruik fijn snoeihout om borders in de tuin mee af te boorden.
Handhaving
Wie afval verbrandt in open lucht of in een allesbrander, riskeert een GAS-boete volgens het GAS-reglement van Deinze-Zulte-Lievegem. Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor een gezonde leefomgeving.