Aanpassingen meerjarenplan

Tijdens de gemeenteraad van 21 december presenteerde Lievegem de projecten voor 2023. De gemeente blijft inzetten op de zes prioriteiten en doet dit op een financieel verantwoorde manier, met behoud van de belastingverlaging.

Ambitieus en haalbaar investeringsprogramma

Ondanks de stijgende personeels-, grondstof- en energiekosten kan de gemeente de rekening doen kloppen. Lievegem nam het investeringsprogramma onder de loep: door sommige projecten uit te stellen of meer realistisch te spreiden, kan de gemeente een ambitieus en haalbaar investeringsprogramma voorleggen. Ook de fusiebonus van zo’n 13 miljoen euro gaf Lievegem wat meer reserve.

Zes prioriteiten

Lievegem investeert volop in de gemeenschap en doet dit aan de hand van zes prioriteiten. De gemeente staat garant voor een goede dienstverlening voor iedereen, wil een rijk en ondernemend verenigingsleven ondersteunen, gaat voor een mobiliteitsbeleid met aandacht voor de zachte weggebruiker, ziet het landelijk karakter als een troefkaart en heeft een ambitieus klimaatplan. Daarnaast profileert Lievegem zich als aantrekkelijke werkgever.

Verken de investeringen

Op de website van de gemeente vind je, naast de presentatie en achterliggende documentatie, net als vorig jaar een overzichtskaart van investeringen. Zo kan je nagaan welke infrastructuurwerken er de komende jaren in jouw buurt gepland zijn.

Exploitatie en investeringen

In de exploitatiecijfers kan je zien waar Lievegem de middelen (ontvangsten) haalt om de werking van het lokaal bestuur draaiende te kunnen houden (uitgaven):


Het exploitatieoverschot bedroeg 2.806.208 euro in 2022 en is de basis om aan beleid te kunnen doen. Met dit overschot kan Lievegem de investeringen financieren en leningen afbetalen.