De Lieve

We ontmoeten oud-wielrenner en analist Bert De Backer op een brugje over de Lieve, het eeuwenoude kanaal dat z'n naam gaf aan onze gemeente. Bovendien loopt De Lieve ook letterlijk als een rode draad doorheen Lievegem en is daarmee een belangrijk symbolisch element voor de verbinding tussen de gemeenten.

Over De Lieve

’t Liefken – zoals deze waterloop liefkozend genoemd wordt in de streek – was ooit een druk bevaren kanaal dat Gent met de zee verbond. Sleepboten, getrokken door mensen, zorgden voor de snelste weg naar de zee voor grote ladingen.

Werd gegraven tussen 1251 en 1269 en vormde de eerste kunstmatige waterverbinding tussen Gent en de Noordzee. Over 45 km liep ze van Damme, waar ze op het Zwin aansloot, naar Gent, waar ze een verbinding had met de Leie ter hoogte van het Gravensteen.

Het gedeelte van De Lieve dat niet samenvalt met het Schipdonkkanaal is nu grotendeels gedempt Er resten vandaag nog vier stukken Lieve (Damme-Moerkerke, Schipdonkkanaal-Brugse Vaart, Meulestede-Wondelgem, Gravensteen-Rabot).

 

Bert De Backer

Bert De Backer (1984) is een voormalig Belgisch wielrenner die al enkele jaren in Lievegem woont. Bert werd professional in 2007 en reed in zijn carrière onder andere voor Skil-Shimano, Giant-Alpecin, Sunweb en B&B Hotels-Vital Concept. Hij haalde één overwinning (Grote Prijs Jef Scherens in 2013) en enkele mooie ereplaatsen in Paris-Roubaix (11de in 2014) en Paris-Tours (8ste in 2019). In 2021 stopte De Backer als actief wielrenner en werd ambassadeur voor een Belgisch fietskledingmerk.

Daarnaast is Bert al enkele jaren een graag geziene gast in wielertalkshows als Vive le vélo en verschillende wielerpodcasts. Daarin geeft hij met een zwierige Meetjeslandse tongval met heel veel plezier zijn filosofische kijk op het wielrennen.

Wist je dat?

  • De Lieve het enige water is dat door de drie oude gemeenten loopt en dus een verbindend element is?
  • Het daarom ook een ideale bron van inspiratie was voor de naam van de nieuwe fusiegemeente?
  • Dat De Lieve in de volksmond liefkozend 't Liefken genoemd wordt?
  • De Lieve meet van de wijk Bierstal (Lievestraat, Evergem) tot aan het Schipdonkkanaal 11 km.
  • De Lieve telde in totaal 11 rabotten (= keersluizen met een hefdeur), waaronder het befaamde Rabot in de buurt van de Sint-Antoniuskaai in Gent.
  • Tussen Gent en Damme hielden 30 Lievebruggen de verbindingswegen voor lokaal vervoer open. Deze bruggen werden in oorlogstijden verschillende keren afgebroken of verwoest en terug opgebouwd. De helft van de Lievebruggen heeft de tand des tijds niet doorstaan.
  • Bij elke brug en bij elk rabot vond je destijds een herberg. Op dit kruispunt konden handelaars elkaar treffen.
  • Het pompgemaal langsheen De Lieve ter hoogte van Waarschoot in de toekomst een herbestemming zal krijgen? Later meer nieuws hierover.

 

Klik hier voor meer informatie.

Sprokkel verhalen

Met deze rijke geschiedenis kan het niet anders of er vallen veel verhalen te vertellen over ’t Liefken. Zo gaat één van onze verhaaltjes uit de podcast ‘Verhaaltjes voor het slapengaan’ over een waterdemon in De Lieve. Of je kan de verhalen beluisteren die Toerisme Meetjesland verzamelde onder de noemer ’t Liefken voor altijd.

Wandelen langs De Lieve

Liever iets actiefs? Doe dan één van de Sint-Mauruswandelingen langs De Lieve. Je vertrekt aan de  kerk van Beke voor een wandeling van 7, 9 of 11 km. De wandelingen zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Tip: combineer een wandeling terwijl je naar één van de podcasts hierboven luistert.

Klaar voor een grotere uitdaging? Dan kan je de wandeling Van Het Leen naar De Lieve doen. Op deze wandeling ontmoet je de twee Lieves. Je loopt langs de trekweg van ’t oud Liefken – de oorspronkelijke Lieve – maar je wandelt ook langs het statige Schipdonkkanaal, dat destijds werd gegraven in het tracé van de Lieve. Je startpunt is provinciaal domein Het Leen, een heerlijk wandelbos voor alle leeftijden. Doe je beste wandelschoenen aan, want je bent vertrokken voor een tocht van 14 km!

Je kan uiteraard ook steeds je eigen wandeling uitstippelen aan de hand van de wandelknooppunten.

In het spoor van Bert

Spring net als Bert De Backer op de fiets en toon je gravelkwaliteiten op de Gastels. Dat kan je op de Reigerroute (54 km) of de Monumentenroute (40 km). Op onze website vind je nog andere routes langs De Lieve.

Andere fietsroutes langs De Lieve:

Of maak zelf jouw fietsroute langs De Lieve aan de hand van de fietsknooppunten.