Vangnachten voor zwerfkatten

Er zijn te veel zwerfkatten. En ook al zijn katten fijne huisdieren, toch zorgen verwilderde huiskatten vaak voor overlast.

Het gemeentebestuur heeft er een oplossing voor en organiseert een diervriendelijke actie om de kattenpopulatie in te dijken. De zwerfkatten worden gevangen, onvruchtbaar gemaakt en voorzien van een oorknip. Daarna krijgen de gezonde dieren weer de vrijheid. Het terugplaatsen is van groot  belang. Gebeurt dat niet, dan raakt het natuurlijke evenwicht verstoord en nemen vreemde katten de plaats van de verdwenen dieren in. Ongeneeslijk zieke katten laten we inslapen.De vangnachten vinden ook dit jaar plaats, met acties per deelgemeente: Lovendegem van 16 september 2019 tot en met 18 september 2019Waarschoot van 23 september 2019 tot en met 25 september 2019Zomergem van 30 september 2019 tot en met 2 oktober 2019.

Zelf zwerfkatten melden

Merk je zwerfkatten op in je buurt? Je kan dat makkelijk melden via omge-ving@lievegem.be, het meldpunt op de  website  (https://www.lievegem.be/wonen-en-omgeving/natuur-groen-en-dieren)  of  telefonisch 09 396 23 00. Terwille van een vlotte voorbereiding  moeten  we  de  mel-dingen voor 8 september 2019 ontvangen hebben. Wees ook volledig in je melding: het aantal katten, een beschrijving ervan, je naam, telefoon-nummer en adres. Asiel Gent zal  je een paar  dagen vooraf contacteren om de kooien te plaatsen.  Aangezien de gemeente enkel betaalt voor de katten die het asiel binnen brengt, heeft het geen zin om zelf katten te vangen. Want dan betaal je zelf de kosten.

Vangkooien

Het vangen van katten gebeurt met vangkooien. Voor de slaagkans van de vangactie is het van essentieel belang dat de zwerfkatten niet gevoederd worden; het vangen gebeurt immers in speciale bakken met lokvoer. Heb je zelf een poes? Geen probleem. Huispoezen met een halsband woden onmiddellijk  weer  vrijgelaten. Doe tijdens de zwerfkattenacties je huiskat een bandje aan zodat ze herkenbaar is.  Zo weten ook je buren dat de kat in hun tuin een huiskat is en geen zwerfkat.

Wist je dat...

Iedere eigenaar van een huiskat is verplicht om de kat te laten chippen. Op die manier kan het baasje van een verloren gelopen kat snel terug gevonden worden. Heb je een nestje kittens, dan moeten deze ook verplicht gechipt worden.

Meer weten?

team omgeving
09 396 23 00
omgeving@lievegem.be