Terrasvergunning - Inname openbaar domein
Wat
Handels- en horecazaken met een vergunning om drank en eten te serveren, kunnen een toelating vragen voor het plaatsen van een tijdelijk terras.
Onder een tijdelijk terras verstaan we:
- de plaatsing van een bij een horecazaak horend terras
- dat maximaal 8 maanden per jaar blijft staan
- en daarna weer wordt weggenomen
Als je je terras permanent wilt opstellen, heb je een omgevingsvergunning nodig.
Voorwaarden
- De vergunning wordt afgeleverd voor een periode van maximaal 8 maanden. Deze aanvraag moet jaarlijks opnieuw worden ingediend.
- Indien er inbreuken op de afgeleverde vergunning worden vastgesteld, kan het college van burgemeester en schepenen de verwijdering van het terras vorderen binnen een onderling af te spreken en redelijke termijn. Deze termijn kan nooit langer dan 30 kalenderdagen bedragen. Dit kan ook in het geval van manifestaties, kermissen of markten waarbij het opgestelde terras hinderlijk zou zijn. In beide gevallen kan er geen schadevergoeding aan de gemeente worden gevorderd.
- Het terras mag pas opgesteld worden nadat de gemeente de vergunning heeft verleend.
- De opstelling van het terras mag de vrije breedte van de evacuatieweg niet beperken en mag een vlotte evacuatie van het gebouw niet hinderen.
- De minimumafstand tussen het terras en de rand van de rijweg bedraagt minstens 1,50 meter. Plaatselijk kan dit over een korte afstand worden verminderd tot 1,00 meter. De doorgang moet obstakelvrij en vrij van hoogteverschillen zijn. Er moet ook een vrije hoogte zijn van 2,50 meter.
- De ondergrondse en bovengrondse hydranten, brandkranen, afsluiters, deksels van rioleringen, huisaansluitingsputjes, straatkolken, enz..., moet altijd goed zichtbaar en bereikbaar zijn.
- Indien werken moeten worden uitgevoerd aan het openbaar domein of aan openbare nutsleidingen, moet de vergunninghouder dit toelaten, welke ongemakken er ook het gevolg van zijn.
- Na het vervallen van de vergunning moet het openbaar domein in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld en dit overeenkomstig de gemaakte afspraken met het lokaal bestuur. Alle eventuele sporen van bevestiging op de verharding van het openbaar domein worden verwijderd.
- De vergunninghouder moet dagelijks aandacht besteden aan het degelijk onderhoud van het openbaar domein dat door zijn terras of andere ingebruikneming wordt ingenomen.
- De vergunninghouder is ten allen tijde verplicht om de afwatering van het ingenomen openbaar domein te vrijwaren.
- De elementen waaruit het terras is opgebouwd zoals windschermen en dergelijke moeten in goede staat van onderhoud zijn en veilig bevestigd.
- De breedte van het terras moet beperkt worden tot de gelijkvloerse gevelbreedte van de eigen handelszaak. Onder voorbehoud van goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen kan de aanvrager die tussen aanpalende terrassen een gemeenschappelijk windscherm wenst te plaatsen dit enkel doen op voorwaarde dat de aanpalende uitbaters akkoord gaan. Dit akkoord moet blijken uit een door alle partijen ondertekende verklaring.
- Het college van burgemeester en schepenen kan de aanvraag weigeren of voorwaarden opleggen op basis van functionaliteit en esthetisch uitzicht.
Volgende bepalingen zijn bindend:
- De kleurkeuze van de vaste afschermelementen van het terras moet in overeenstemming zijn met de bestratingselementen.
- Indien glas verwerkt wordt in bijvoorbeeld windschermen moet dit bestaan uit veiligheidsglas of een gelijkaardig materiaal.
- In de natuurstenen ondergrond van de dorpskernen mogen geen gaten geboord worden ter bevestiging.
- Op het terras mogen geen elektronische geluidsbronnen worden aangebracht.
- De windschermen mogen aan de buitenzijde een beperkte publiciteit dragen.
- Eventuele verlichtingselementen moeten bevestigd worden aan de binnenzijde van het terras en moeten voldoen aan de regelgeving opgelegd door het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Deze verlichting mag enkel branden tijdens de openingsuren van de zaak.
- Onder voorbehoud van wettelijke bepalingen van hogere overheden zijn enkel elektrische verwarmingsbronnen toegestaan en mits men hiervoor in het bezit is van een geldig keuringsattest afgeleverd door een erkend controleorganisme.
- De vergunninghouder is er ten allen tijde toe gehouden om de hinder (geluidsoverlast, afval, ...) naar omwonenden tot een minimum te beperken. Sowieso moet de vergunninghouder instaan voor asbakken en is hij er toe gehouden om het terras en de onmiddellijke omgeving ervan vrij te maken van sigarettenpeuken, kauwgomresten, ...
Procedure
- Aanvragen tot het bekomen van een vergunning voor het plaatsen van een seizoensgebonden terras moeten minstens 15 werkdagen vóór de gewenste plaatsingsdatum bij het lokaal bestuur worden ingediend.
- De aanvrager moet bij zijn aanvraag een plan of foto bijvoegen waarop de in te nemen zone duidelijk is aangeduid. Hierbij wordt de gewenste oppervlakte met vermelding van de belangrijkste afstandsmaten (breedte x lengte) vermeld. Daarnaast moet er ook worden vermeld hoe het terras zal worden opgebouwd (type tafels, stoelen, schuttingen, materiaalgebruik,...).
Bedrag
Gratis.
Uitzonderingen
Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010, tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is
Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening
Gemeentelijk terrasreglement
Belastings- of retributiereglement (indien van toepassing)