Visie en concept

In 2017 organiseerde de gemeente Lovendegem een wedstrijd voor de bouw van een nieuw administratief en cultureel centrum in het centrum van de gemeente. De gemeente Lievegem zet die plannen verder en bouwt een administratief en cultureel centrum in het centrum van Lovendegem. Het Huis van Lievegem, een plek voor elke Lievegemnaar bundelt een AC (administratief centrum), CC (cultureel centrum) en enkele polyvalente ontmoetingsruimtes.

  • Met dit project wil Lievegem een huis maken van en voor de inwoners van de gemeente en een goede en toegankelijke dienstverlening nog meer deel laten uitmaken van het DNA van de gemeente.
  • Het bestuur kiest ook resoluut voor duurzaamheid, laagdrempeligheid en functionaliteit in een hedendaags gebouw met een tijdloze uitstraling.
  • Het gloednieuwe Huis van Lievegem zal omringd zijn door een prachtige dorpstuin. Deze dorpstuin wordt een groene oase voor alle inwoners van Lievegem en voorziet ruimte voor zowel evenementen als rust.

Het bestuur realiseert dit project in samenwerking met Probam en BRUT architecture and urban design ism ABT België en LAND landschapsarchitecten.

De inplanting van het Huis van Lievegem

Het Huis van Lievegem komt in het centrum van deelgemeente Lovendegem, tussen de Centrumstraat en de Larestraat. Het is een groene long in het midden van één van de dorpskernen van Lievegem en blijft dat ook dankzij de plannen voor een grote dorpstuin rond het gebouw. Een open tuin voor iedereen laat toe om functies te delen, want iedereen zal er kunnen ontspannen en ontmoeten.

Het bestuur van Lievegem is er van overtuigd dat een dienstverleningssite met een groene plek een sterk alternatief is voor één van de vroegere opties die ooit op tafel lag: een woonuitbreidingsgebied. Het bestuur houdt vanzelfsprekend ook rekening met alle geldende voorschriften uit het ruimtelijk uitvoeringsplan en besteedt extra aandacht aan mobiliteit, rust en privacy door de specifieke inplanting van het gebouw op het perceel.
 

Een gebouw met visie

De duurzaamheid, toegankelijkheid en het delen van functies komt zowel in de tuin als in het gebouw zelf terug. Het bestuur wil slim met ruimte omspringen, bouwen voor de toekomst en elke inwoner bereiken.

Het gebouw komt tot stand met duurzame technieken en materialen. De gemeente Lievegem maakt de dienstverlening laagdrempelig en toegankelijk. Slim gebruik van alle ruimtes is zichtbaar in alle functies die het Huis van Lievegem bevat zoals het cultureel centrum, een polyvalente ruimte, ontmoetingsruimtes en natuurlijk de eigen dienstverlening. Dit alles samen zorgt voor een eenvoudig en multifunctioneel gebouw.

Duurzaam beleid zien we ook in het beheer van de gebouwen. Het bestuur zal de komende jaren andere gebouwen verkopen die we niet meer zullen nodig hebben en/of te energieverslindend zijn. Zo dekken we ook een stuk van de kosten van de bouw.

Dienstverleningssite

Het bestuur kiest voor een heuse dienstverleningssite, door naast het Huis van Lievegem ook het gemeentehuis en Kasteeldreef 72 te behouden. De gebouwen bevinden zich op wandelafstand van elkaar. Samen bieden de drie gebouwen mogelijkheden om een sterke centrale site uit te bouwen, waarbij ieder gebouw een eigen identiteit en functionaliteit heeft.

De ontsluiting van de dienstverleningssite voor snelle of korte afspraken gebeurt langs de Centrumstraat en de Kasteeldreef via de centrumparking met kortparkeren. Door de centrale ligging van die parking wordt de dienstverleningssite volledig ontsloten en kan de inwoner makkelijk terecht in het Huis van Lievegem, het gemeentehuis, de Kasteeldreef 72 en zelfs de begraafplaats.