Huisnummer
Heb je een bouwgrond gekocht maar weet je niet wat jouw huisnummer wordt? Ben je een eengezinswoning aan het verbouwen tot meergezinswoning? Of denk je dat je een extra huisnummer nodig hebt, voor een stal, een bedrijf, een vzw,…? Vraag jouw huisnummer dan aan bij de gemeente.
Elk gebouw moet voorzien zijn van een huisnummer, niet alleen gezinswoningen, maar ook gebouwen voor administratief, commercieel of industrieel gebruik. Het vaststellen en wijzigen van de nummering van huizen en gebouwen is een bevoegdheid van het gemeentebestuur.
Bij nieuwbouw/verbouwing, naar aanleiding van een omgevingsaanvraag, wordt het huisnummer toegekend in de vergunning. Bij meer uitgebreide dossiers (meergezinswoningen, verkavelingen) wordt na de vergunning een attest en huisnummerplan bezorgd. Het huisnummer kan niet vóór de beslissing worden afgeleverd.
Ook het wijzigen van het aantal woongelegenheden in een gebouw moet steeds gebeuren via een omgevingsaanvraag. Elke wooneenheid moet een apart huisnummer krijgen om erkend te kunnen worden als aparte wettelijke verblijfplaats. Indien nodig moet ook een functiewijziging (bv van handel naar wonen) worden aangevraagd.
Aan een bijgebouw kan geen huisnummer worden toegekend.
Het lokaal bestuur wijst je een of meer huisnummers toe. Als eigenaar/projectontwikkelaar ben je zelf verplicht de toegekende huis- en busnummers en brievenbus te plaatsen op het perceel aan de grens met het openbaar domein.