Huis-aan-huisinzameling GFT vanaf 1 januari 2026

Veelgestelde vragen

Over de containers

Hoe reinig ik mijn container?
Reinigen kan eenvoudig met water - eventueel met wat groene zeep of soda - of vochtige doek. Voor een 120 liter container volstaan water en een borstel met lange steel. Even laten 'inweken' helpt om het afval te laten loskomen. Gebruik géén chemicaliën of bleekwater.

Wat als mijn container beschadigd is?
Bij schade aan deksel of wielen, kan de container nog worden hersteld. Je kan reserveonderdelen krijgen op het recyclagepark van Lovendegem of Zomergem.

Door mijn container wordt schade veroorzaakt. Ben ik aansprakelijk?
Als door de container schade wordt veroorzaakt aan derden, gelden de regels van het Burgerlijk Wetboek: als er schade is ten gevolge van een fout die je zelf hebt veroorzaakt, dan kan je aansprakelijk worden gesteld. Wie bijvoorbeeld met de container tegen een auto botst en de auto hierdoor beschadigt, wordt aansprakelijk esteld. Deze schade is meestal gedekt door de familiale verzekeringspolis.

Zal mijn buurman GFT-afval in mijn container gooien?
Ervaring leert dat dit zelden of nooit gebeurt. Wie de container enkel buiten plaatst wanneer deze vol is, hoeft niet te vrezen dat er afval wordt bijgegooid. Bovendien betaal je GFT-afval per keer dat je het aanbiedt en niet per gewicht.

Hoe kan ik een GFT-container aanvragen?
Alle inwoners zullen na de informatiedagen een persoonlijke brief ontvangen hoe men een GFT container kan bestellen. Dit zal verlopen via de website. Kan je dit niet via de website, dan helpen wij jullie graag verder en vullen alles in via de website.

Wat zijn de beschikbare formaten van een GFT-container?
40 liter en 120 liter, beiden hebben wieltjes om deze makkelijk te verplaatsen.

Waar kan ik de GFT-containers eens gaan bekijken zodat ik weet hoe grot de GFT-containers zijn?
Bij de infosessies zal je de GFT containers kunnen bekijken.  Aan elk contactpunt zal binnenkort een infostand gemaakt worden.  Daar zullen ook de GFT containers te zien zijn, zodat je een idee hebt hoe groot ze zijn.

Kan ik als bedrijf, school of vereniging een GFT-container aanvragen?
Het afval van scholen, verenigingen en bedrijven wordt beschouwd als bedrijfsafval. Als de hoeveelheden en de aard van het afval gelijkaardig is aan de hoeveelheid en soort afval van een gezin, dan mag dit mee opgehaald worden met de huis aan huis inzameling. Gaat het over grote hoeveelheden? Dan moet men zelf via een private ophaler zorgen dat het GFT wordt opgehaald

Hoeveel containers kan ik aanvragen?
Er kunnen maximum 4 containers met GFT worden aangeboden per ophaling.

Kan ik het formaat van mijn GFT-container wijzigen?
Aangezien deze worden aangekocht, kunnen gebruikte containers niet omgeruild worden.

Ik ben een nieuwe inwoner, kan ik een gratis container krijgen?
Neen elke inwoner moet een GFT container aankopen. Ook de nieuwe inwoners moeten een GFT container aankopen. Indien de vorige bewoner de GFTcontainer laat staan, mag je die uiteraard gebruiken.

Kan ik een container krijgen voor mijn tweede verblijf?
Net zoals alle inwoners kan je gebruik maken van de GFT inzameling. Je moet wel een GFT container aankopen en een sticker bevestigen bij de ophaling zoals de inwoners van de gemeente.

Kan je in een appartement een gezamenlijke container aanvragen met je buren?
De GFT container moet aangekocht worden. Als de buren overeenkomen om samen 1 GFT container aan te kopen, kan dat, maar men zal onderling moeten afspreken wie de container aankoopt en hoe de inzameling zal betaald worden. Hier komt de gemeente niet in tussen.

Wat als ik geen GFT-container wens?
Je bent niet verplicht om deel te nemen aan de GFT inzameling.  De wet verbiedt wel om nog GFT in de afvalzak aan te bieden.  Dat betekent dat je moet composteren en eventueel kippen houden om etensresten op te eten.

Hoe moet ik de GFT container poetsen?
Je kan deze met gewoon water uitspoelen en bij hardnekkig vuil kan je schoonmaakazijn gebruiken.  Gebruik nooit chemische schoonmaakmiddelen, want dat kan invloed hebben op de vergisting van het GFT.

Waar moet ik het spoelwater van de GFT container doen?  Mag dat in het rioolputje aan de straat?
Het spoelwater uit de GFT container mag je gerust in het gras uitgieten.  Niet in de riolering aan de straat, omdat deze rioleringsputten enkel dienen voor zuiver regenwater.  Dit gaat rechtstreeks naar de waterlopen en moet dus zuiver blijven.
 

Over de tarieven

Wat zijn de tarieven voor GFT-afval?
Voor de GFT-ophaling geldt een kostprijs per lediging, namelijk voor de 40 liter-container komt het op 0,70 euro per ophaling en voor de 120 liter-container komt het op 2 euro per ophaling. De tarieven voor ander afval worden ook aangepast. Zo zullen de restafvalzakken 2 euro kosten in plaats van 1,50 euro per zak en PMD-zakken worden 15 eurocent per stuk.

Hoe verloopt de betaling?
De betaling gebeurt met een sticker die je aan het handvat van de container kleeft. De stickers voor de GFT-containers zijn te koop bij dezelfde verkooppunten als de restafval- en PMD-zakken.

Is de GFT-container gratis te verkrijgen?
Nee, je kan kiezen tussen twee formaten GFT-containers, namelijk 40 liter (40 euro), wat ideaal is voor kleine huishoudens en 120 liter (50 euro), geschikt voor een gemiddeld gezin. 

De containers worden wel gratis aan huis geleverd in het najaar van 2025. Wie later een container wil, kan die aankopen op de recyclageparken van Lovendegem en Zomergem.

De aankoopprijzen van een GFT container bij andere gemeenten zijn anders.  Hoe komt dit?
Een aantal buurgemeenten zijn reeds veel vroeger gestart met de inzameling van GFT en konden genieten van subsidies van OVAM.  Die subsidies zijn er nu niet meer.  De gemeente heeft beslist om de werkelijke kosten van de GFT containers door te rekenen aan de inwoners die een GFT container willen aankopen.  
 

Over de ophaling

Waarom een aparte inzameling?
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van het restafval uit gft bestaat. Door gft apart in te zamelen, kan je de hoeveelheid restafval aanzienlijk verminderen. Wanneer gft apart wordt ingezameld, kunnen we naast compost ook biogas produceren. Met dit gas kunen we elektriciteit en warmte opwekken en kan het biogas worden opgewerkt tot groen aardgas. Gft apart aanbieden is goedkoper dan huisvuil.

Gebeurt de ophaling via containers of in zakken?
De Vlaamse overheid heeft verplicht om de inzameling van gft in containers te laten gebeuren. 

GFT in ondergrondse verzamelpunten?
Er zullen geen ondergrondse verzamelpunten voorzien worden voor het gft-afval. Het kan enkel bij je thuis worden ingezameld in een gft-container.

Zijn er alternatieven voor de inzameling van GFT?
Het beste alternatief is - indien mogelijk - thuiscomposteren.

Hoe vaak wordt de ophaling georganiseerd?
Afvalophaling gebeurt afwisselend: de ene week restafval, de andere week GFT.

Hoe bied je de container aan?
Je biedt deze op dezelfde manier aan als je restafval.

Welke container mag ik gebruiken om deel te nemen aan de GFT inzameling?
Enkel de GFT containers die via het lokaal bestuur worden verkocht zullen kunnen opgehaald worden.  Andere containers passen niet op de ophaalwagen en zullen dus niet kunnen geledigd worden.

Wat als de containers slordig (terug)geplaatst worden en het voetpad of fietspad versperd wordt?
De ophaler moet de GFT container terug plaatsen waar hij werd aangeboden.  De ophalers weten dat ze ervoor moeten zorgen dat men nog op het voetpad kan stappen.

Ik heb heel weinig GFT want ik ben alleen.  Moet ik dan ook GFT apart inzamelen?
De wetgeving zegt dat er geen organisch materiaal meer in de restafvalzak mag.  Het GFT moet dus apart gehouden worden.  Je kan dit mee geven met de GFT inzameling of thuis composteren.  Niemand is verplicht om deel te nemen aan de GFT inzameling.
 

Over groenten-, fruit- en tuinafval (GFT)

Wat mag er in de GFT-container?Wat mag er niet in de GFT-container?
  • schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen
  • bereide etensresten (plantaardig, dierlijk)
  • resten van brood en gebak
  • noten en pitten
  • kaasresten (zonder plastic)
  • eieren en eierschalen
  • resten van vlees, vis en schaaldieren
  • koffiedik en papieren koffiefilter
  • papier van keukenrol
  • fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, versnipperd snoeihout, etc.)
  • kamer- en tuinplanten
  • schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout
  • mest van kleine huisdieren (konijn, kip, kat, hond, etc.)
  • hooi en stro
  • vloeistoffen (soep, melk, koffie, etc.)
  • sauzen, vet en oliën (etensresten met een klein beetje saus mogen wel)
  • theezakjes en koffiepads
  • schelpen van mossen, oesters, etc.
  • beenderen en dierlijk (slacht)afval
  • kadavers
  • kattenbakvulling en vogelkooizand
  • mest van grote huisdieren (paard, schaap etc.)
  • wegwerpluiers en ander hygiëneafval
  • kurk
  • stof (stofzuiger, droogkast, etc.)
  • asresten en houtskool
  • aarde en zand
  • behandeld hout (met verf, vernis of impregneermiddel)
  • grof snoeihout, dikke takken
  • ander afval (plastic, glas, metalen, fruitsticker, etc.)
  • composteerbare zakjes

Wat is gft?
Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Bij de inzameling van gft halen we de organische afvalstoffen op die, wanneer ze niet worden gecomposteerd, nog bij restafval gegooid worden.

Is het verplicht om GFT in te zamelen?
De Vlaamse overheid heeft beslist dat gft-afval apart moet worden ingezameld. Dit komt door een Europese regel. Jouw gemeente, stad of IVM heeft deze beslissing niet zelf genomen.

Je bent niet verplicht om je gft aan huis te laten ophalen. Je mag het ook zelf composteren. Dat is gratis en goed voor je tuin. Heb je tuinafval? Dan kan je het nog steeds gratis naar het recyclagepark brengen.

Mogen papieren en biodegradeerbare plastic zakken in de GFT-container?
Biodegradeerbare of composteerbare zakjes mogen NIET in de GFT-container. Er is immers geen zekerheid over de kwaliteit van de zakjes, ze kunnen het composteringsproces verstoren.

Wat met vochtig afval?
Laat fruit- en groenteresten best even uitlekken op keukenpapier. Ook gemaaid gras laat je best even uitdrogen in de zon. Zo heb je minder vocht in de container.

Kan ik mijn tuinafval ook aanbieden in een GFT-container?
Gras en klein snoeihout kunnen zeker in een GFT container mee gegeven worden. Haksel je het snoeihout dan kan dit ook in de GFT container mee gegeven worden.

Waarom is zuiver GFT belangrijk?
GFT wordt na de inzameling verzameld in een biogasinstallatie. Enkel organische stoffen kunnen vergist worden en kan bioga van gemaakt worden om groene stroom of groene warmte te produceren. De reststof, na de vergisting, kan dan nog gebruikt worden als compost of andere toepassingen. Als er andere afvalstoffen in het GFT zitten, dan werkt de vergisting niet goed en is het restproduct vervuild en kan dit niet meer gebruikt worden als compost.

Hoe wordt GFT verwerkt?
GFT wordt vergist in een grote vergister. Hierbij komt biogas vrij dat gebruikt wordt om groene stroom en groene warmte te maken. De rest dat na het vergisten over blijft wordt vaak gedroogd en kan dan gebruikt worden als compst of meststof.

Kan ik zelf mijn GFT verwerken?
Ja zeker. Composteren is een heel goed alternatief voor de GFT inzameling. Iedereen heeft wel een hoekje in de tuin waar een compostvat of compostbak kan gezet worden. Je kan composteermaterialen aankopen bij de gemeente. Dit is jouw enige investering.

Mag ik een bloempot met aarde in de GFT container gooien?
ja, maar de hoeveelheid aarde in de GFT container moet zeer beperkt blijven.  Zuivere aarde mag je niet in de GFT container gooien, want dit geeft problemen bij de vergisting van het GFT.

Kan GFT naar het recyclagepark gebracht worden?
Neen, groenten- en tuinafval mag niet nar het recyclagepark gebracht worden.  De milieuvergunning van de recyclageparken laat dit niet toe.  Het proces om groenafval te verwerken is helemaal anders dan het verwerken van GFT.

Over thuiscomposteren

Ben je verplicht om een GFT-container te nemen als je thuis composteert?
Neen, niemand wordt in Lievegem verplicht om deel te nemen aan de GFT inzameling. Er mag wel geen GFT of andere organische producten, zoals gekookte maaltijden, meer in de restafvalzak. Als je composteert en/of kippen houdt, dan is dit zeker een goed alternatief.

Zet thuiscomposteren aan tot een rattenplaag?
Als je gebruik maakt van een compostvat, dan trek je geen ongedierte aan.  Als je wilt composteren in bakken, dan meng je best het groente- en tuinafval met wat bladeren of gras, waardoor het sneller kan verteren.  Regelmatig beluchten bevordert het composteren.  Voor tips en tricks kan je steeds info vragen bij team omgeving of bij de compostmeesters.
 

Andere vragen

GFT op het recyclagepark?
Op het recyclagepark kun je enkel tuinafval (gratis) aanbieden. Groente- en fruitafval hoort in je gft-container of kan je thuis composteren.

Hoe voorkom je fruitvliegjes en maden in de GFT-container en hoe hou je hem proper?
Maden komen enkel voor als er vlees- of visresten in de container worden gedumpt. Dek daarom deze resten af met keukenpapier of grasmaaisel. Fruitschillen kunnen fruitvliegjes lokken. Dek daarom het GFT-afval af met een laagje keukenpapier of een laag maaisel. Zo komen de vliegjes moeilijker bij het GFT-afval.

Wat met luierafval dat maar om de twee weken opgehaald wordt?
Goed verpakken voorkomt geurhinder. Verpak dus de luiers goed in een papieren zak of plastic zakje dat u nadien goed dichtbindt. Hou steeds de vuilniszak dicht! Er zijn speciale recipiënten op de markt die de luiers omhullen met een plastic folie, zodat ze in de restafvalzak geen geurhinder veroorzaken. U kan ook herbruikbare luiers gebruiken. IVM geeft hiervoor subsidies (meer op www.ivmmilieubeheer.be)

Wat met restafval in de zomer?
Als er geen GFT meer in de restafvalzak mag, zal deze ook niet stinken. Pampers of mosselschelpen kunnen in een goed afgesloten zakje zeker 2 weken in jouw restafvalzak zonder een geurprobleem.

Wat moet ik doen als het vriest?
Door onderaan in de GFT container krantenpapier of karton te leggen, vermijd je dat het GFT vast vriest aan de bodem. Je kan een stuk karton tussen het deksel plaatsen om te voorkomen dat het deksel vastvriest in de winter.

Waarom halen jullie nu pas GFT op?
GFT inzameling is sinds 1 januari 2024 verplicht in te zamelen in elke gemeente. Lievegem had echter via IVM nog een ophaalcontract met de ophalers. Indien dit zou verbroken worden of gewijzigd worden zou dit hele hoge kosten met zich hebben mee gebracht. Daarom heeft IVM voor de gemeente Lievegem een uitstel gevraagd en OVAM heeft dit toegekend. Vanaf 1 januari 2026 is elke gemeente in Vlaanderen wettelijk verplicht om GFT aan huis in te zamelen en mag er geen GFT of andere organische afvalstoffen meer in de restafvalzak.

Hoe zamel ik GFT in als ik op een appartement woon?
De kleine GFT containers van 40 l zijn ideaal voor mensen die op een appartement wonen.  Een kleine GFT container heeft wielen en 2 handvaten.  Eentje zodat je de container kan rollen zoals een trolly en een handvat om te dragen. Je kan eventueel eens samen met de buren bekijken of het mogelijk is om samen 1 GFT container aan te kopen, die voor iedereen beschikbaar is en waarvan je de kosten kan delen (volgens afspraak onderling).

Mag ik nog met gras en tuinafval naar het recyclagepark?
Je mag nog steeds met gras en tuinafval naar de recyclageparken.  Daar verandert niets.  Je mag geen groente- en fruitafval afleveren op de recyclageparken.  Dit kan je thuis comosteren in een vat of mee geven met de GFT inzameling.

Zet deze inzameling aan tot sluikstorten?
GFT inzameling is een extra service naar de inwoners.  Door het GFT afval uit het restafval te halen, kan je flink besparen.  Het GFT wordt verwerkt tot compost en wordt dus gerecycleerd.

Wie niet wilt deelnemen kan thuis het GFT verwerken in een compostvat of compostbak.  De compost die je thuis zelf maakt kan je gebruiken voor je planten en gras.  De bodem wordt rijker en kan meer vocht vasthouden tijdens droge dagen.

Blijft het recyclagepark open in Waarschoot?
Op dit moment blijft alles zoals het is.  Het beleid heeft daar zeker nog geen beslissingen over genomen.