Subsidie ter ondersteuning van een buurtfeest
Organiseer jij een buurtfeest in je wijk of straat? Wist je dat je daarvoor een subsidie kan krijgen van de gemeente? Gemeentebestuur Lievegem verleent subsidies voor de organisatie van buurt-, wijk- of straatfeesten.
- Het doel is de gemeenschapszin stimuleren, sociale contacten bevorderen, mensen samenbrengen door middel van culturele, sport- en/of ontmoetingsactiviteiten.
- Wanneer het buurtfeest zich richt tot alle bewoners van de bedoelde buurt wijk of straat en plaatsvindt op Lievegems grondgebied kan je een subsidie van 150 euro ontvangen.
- Voor de uitgebreide voorwaarden waaraan moet worden voldaan verwijzen we door naar onderstaand reglement.
- Het aanvragen van een buurtfeest kan via onderstaand formulier. De aanvraag moet ten laatste 2 maand voor het evenement ingediend worden.
- Het buurt-, wijk- of straatfeest vindt plaats op Lievegems grondgebied;
- De organisatoren moeten woonachtig zijn in de gemeente (of wonen in de betrokken buurt, wijk of straat);
- De uitnodiging tot het buurt-, wijk- of straatfeest mag zich enkel richten tot de bewoners van de betrokken straat, buurt of wijk;
- Het doel is de gemeenschapszin stimuleren, sociale contacten bevorderen, mensen samenbrengen door middel van culturele, sport- en/of ontmoetingsactiviteiten;
- Een programma aanbieden dat minstens twee dagdelen beslaat met minstens twee laagdrempelige activiteiten die gericht zijn op een breed publiek en verschillende doelgroepen (dagdeel: voormiddag = 8.00 tot 13.00 uur, namiddag = 13.00 tot 18.00 uur, avond = 18.00 tot 24.00 uur).
- De promotie / uitnodiging vermeldt de steun van de gemeente Lievegem.
Elke aanvraag tot subsidiëring dient gericht te worden aan het lokaal bestuur Lievegem, Kasteeldreef 72, 9920 Lievegem en moet minstens volgende gegevens bevatten:
- naam, adres, telefoonnummer en handtekening van minstens drie initiatiefnemers. Dit moeten (meerderjarige) personen zijn die gedomicilieerd zijn op verschillende adressen in de betrokken buurt, wijk of straat;
- plaats en datum en omschrijving van de activiteit, beoogde doelgroep (buurt, wijk of duidelijk afgebakend gedeelte ervan);
- programma;
- opgave van bankrekeningnummer waarop eventuele subsidie kan gestort worden;
- omschrijving en opgaven van de verwachte kosten.
De aanvraag moet ten laatste 2 maand voor het evenement ingediend worden. De aanvragen worden behandeld in volgorde van indienen. De aanvragen die voldoen aan de voorwaarden worden opgelijst en voorgelegd aan het College van burgemeester en schepenen ter goedkeuring. Indien het initiatief niet kan doorgaan of gewijzigd wordt, deelt de organisator dit onmiddellijk mee aan het College van burgemeester en schepenen.
Organiseer jij een buurtfeest in je wijk of straat?
Dan moet je het gemeentebestuur op voorhand op de hoogte brengen via het evenementenformulier. Dit formulier vul je ten minste 12 weken voor de aanvangsdatum van het evenement in. Voor wielerwedstrijden is dat 14 weken. Het formulier wordt door de gemeentelijke diensten bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen en alle betrokken interne (mobiliteit, milieu, ...) en externe (politie, brandweer, ...) diensten. Het aanvragen van een buurtfeest kan via Lievegem > Evenementen
De subsidie wordt vastgesteld op maximaal 150 euro en is bedoeld om basisorganisatiekosten die rechtstreeks verband houden met het evenement te helpen dragen. Onder basisorganisatiekosten wordt verstaan: kosten voor techniek (geluid, belichting..), infrastructuur (tafels, stoelen, kookapparatuur, mobiel toilet...), animatie en versiering (spelattractie, muzikanten en artiesten..); niet- lokale heffingen en verzekeringen (SABAM, billijke vergoeding; kosten gerelateerd aan promotie (affiches en uitnodigingen...).
De toelage kan nooit meer dan de effectieve kosten dekken. De initiatiefnemers dienen zelf de nodige maatregelen te nemen wat betreft de toepasselijke wettelijke en administratieve voorschriften (politievergunningen, taksen, SABAM, verzekeringen, sluitingsuur, geluidsoverlast...), voor zover van toepassing. De initiatiefnemer verbindt er zich tevens toe om het afval zoveel mogelijk te beperken. Het gemeentebestuur Lievegem draagt geen enkele verantwoordelijkheid bij de organisatie van de activiteit(en) en kan derhalve op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden.
Uitgesloten zijn: privéfeesten, familiefeesten, schoolfeesten, feesten van vzw's, horecazaken, vennootschappen of verenigingen met een ander hoofddoel dan het bevorderen van de sociale contacten en leefbaarheid in de buurt, feesten met een politiek, religieus, filosofisch of commercieel karakter, feesten met een winstgevend doel, buurt- of wijkkermissen, eetfestijnen, braderijen.