Openbare verlichting
Openbare verlichting heeft een reeks belangrijke functies. Ze zorgt ervoor dat het openbare leven ook kan blijven functioneren bij weinig of geen daglicht. Licht zorgt voor veiligheid op de weg en kan bijdragen tot het veiligheidsgevoel, herkenbaarheid en sfeer.
Maar uiteraard moet elke gemeente of stad ook keuzes maken en rekening houden met haar algemene doelstellingen, bijvoorbeeld als het gaat om rationeel energiegebruik. Openbare verlichting is één van de grootste kostenposten van de gemeente. De hoge energieprijzen zetten Lievegem aan om enkele wijzigingen door te voeren.
Energiebesparende maatregelen 2022
Door de tijdspanne waarin de openbare verlichting brandt aan te passen, daalt het elektriciteitsverbruik van de gemeente en verminderen we de uitstoot van broeikasgassen. Hiermee wil Lievegem het goede voorbeeld geven aan haar inwoners, die zich ongetwijfeld ook bewust zijn van de noodzaak om energie te besparen door de aanslepende energiecrisis en bijbehorende hoge energieprijzen.
- Op de invalswegen blijven de lichten branden.
- De gewestwegen zijn een bevoegdheid van de Vlaamse overheid en vallen niet onder de lokale energiebesparende maatregelen.
- Voor de overige wegen worden de lichten gedimd tussen 0.00 en 5.00 uur.
- Op plaatsen waar het kan, dimmen we de lichten al tot 50%.
- Als de klemtoon- of monumentverlichting niet aangesloten zit op de openbare verlichting, onderzoeken we of het volgende kan toegepst worden:
- week: niet aansteken
- weekend (vrijdag en zaterdag): doven vanaf 0.00 uur.
- We voorzien in de wintermaanden wel nog steeds kerstverlichting als lichtpunt in de donkere periode.
- Klik hier voor een overzichtskaart.
Door deze ingrepen besparen we zo'n 20% op het verbruik van de openbare verlichting.