Een sociale woning huren bij een woonmaatschappij
De woonmaatschappij bundelt de activiteiten van de vroegere sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren. Ze verhuren studio’s, woningen en appartementen in het Vlaamse Gewest aan personen met een bescheiden inkomen. De keuzemogelijkheden zijn afhankelijk van je gezinssamenstelling en/of je fysieke toestand.
Je bent 18 jaar of ouder. Lees hier wat je doet als je toch jonger dan 18 jaar bent.
Je gezinsinkomen (geïndexeerd) mag niet boven de inkomensgrens komen.
Je mag geen woning of bouwgrond volledig of gedeeltelijk in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben, in het binnen- of buitenland, op het ogenblik van de inschrijving.
Je moet ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister.
Je wordt een kandidaat-huurder door je in te schrijven op de wachtlijst voor sociale woningen. Hiervoor moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Alle informatie en details over deze voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse Overheid of op de website van Dimensa.
Wachtlijst
Na je inschrijving kom je op een wachtlijst. Afhankelijk van je situatie en het aantal beschikbare woningen kan de wachttijd sterk variëren. Informeer je hierover bij je woonmaatschappij. Je mag je wel bij verschillende sociale verhuurinstanties inschrijven.
Toewijzing
De toewijzing van een sociale woning gebeurt steeds op basis van de datum van inschrijving, maar in sommige gevallen gelden bepaalde voorrangsregels.
Huurovereenkomst
Zodra je een sociale woning aanvaardt, krijg je een huurovereenkomst van negen jaar aangeboden. Je betaalt als huurder een huurwaarborg aan de verhuurder bij de start van de huurovereenkomst. Dat is verplicht door de regelgeving.
Maak een afspraak
Er is een zitdag elke derde maandag van de maand van 9.00 tot 12.00 uur in het contactpunt Lovendegem, Centrumstraat 45. Maak een afspraak via deze link of 09 233 12 43.
Als je langs gaat bij een woonmaatschappij of SHM, neem je best volgende documenten mee:
je identiteitskaart
je aanslagbiljet van de personenbelasting van drie jaar terug
documenten van je leefloon of uitkering, bv. mutualiteit, de RVA, Welzijn
een attest van de samenstelling van je gezin (verkrijgbaar bij uw gemeente)
als je of een gezinslid een handicap heeft: een attest van de FOD Sociale zekerheid of de instelling die de invaliditeitsuitkering betaalt.
eventueel een attest over onteigening, ongeschiktverklaring of onbewoonbaarverklaring van je huidige woning.
een attest dat jij en je gezinsleden die ouder zijn dan 18 jaar, Nederlands spreken of aan het leren zijn.