Inzage in niet-openbare akten/niet-openbare bevolkingsregisters

De akten van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters zijn hoogstwaarschijnlijk de meest geraadpleegde bronnen van elk gemeentearchief. Wie bezig is met stamboomonderzoek kan deze bronnen niet wegdenken. Maar wat kan je precies met deze bronnen en hoe kan je ze binnen Lievegem raadplegen?

In de registers van de burgerlijke stand staan de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten. Vanzelfsprekend vind je in ons gemeentearchief enkel de akten die in Lievegem (of deelgemeenten) opgesteld zijn. Aangezien het hier gaat om persoonsgegevens zijn niet alle akten openbaar. Zo zijn de geboorteakten ouder dan 100 jaar, huwelijksakten ouder dan 75 jaar en overlijdensakten ouder dan 50 jaar vrij raadpleegbaar in het archief. Indien je een jongere, dus niet-openbare akte nodig hebt, verwijzen we je graag door naar het aanvraagformulier:

Bevolkingsregisters zijn de tweede pijler die ons een blik geven op het reilen en zeilen van onze voorouders. Doorgaans handelt één reeks registers over een periode van 10 jaar (bv. 1860-1870). In het register staat o.a. wie er binnen de genoemde periode onder hetzelfde dak verbleef, hoe de gezinssamenstelling eruit zag, wat hun professionele activiteiten waren, welke verhuisbewegingen ze maakten,… Echter, net zoals bij de akten van de burgerlijke stand is ook hier de privacy belangrijk. Bevolkingsregisters zijn pas na 120 jaar openbaar, maar uitzonderingen zijn mogelijk via het aanvraagformulier: