Jouw naam heeft een officieel karakter. Hij stelt je, de overheid en anderen in staat om jezelf te identificeren.
Onder bepaalde voorwaarden kan je uitzonderlijk jouw voornaam en familienaam laten wijzigen. Vanaf 1 juli 2024 kunnen Belgen, erkende vluchtelingen of staatlozen die meerderjarig of ontvoogd zijn kiezen voor de een eenvoudige wijziging van de familienaam, meer bepaald een wijziging naar:
- de naam van jouw vader
- de naam van jouw moeder
- een combinatie van die namen in een gekozen volgorde
- de naam van een enkele adoptant of gecombineerd met de naam van een andere ouder.
Als je zelf kinderen hebt wordt de naamsverandering uitgebreid naar de minderjarige kinderen die jouw naam dragen. De toestemming van kinderen ouder dan twaalf jaar is vereist.
De aanvraag is niet onderworpen aan bijzondere voorwaarden. Jouw familieleden worden daarvoor niet geraadpleegd. De gemeente controleert het strafregister.
Vanaf 1 juli 2024 kan je de aanvraag voor de familienaam richten aan:
de gemeente van jouw woonplaats in België
de laatste gemeente van woonplaats in België als je in het buitenland verblijft
de stad Brussel bij gebrek aan enige huidige of voormalige woonplaats in België.
De gemeente behandelt de aanvraag binnen een maand. De termijn kan oplopen tot drie maanden wanneer er twijfels zijn en het parket van de Procureur des Konings wordt geraadpleegd.
De naamsverandering kan op deze wijze slechts eenmaal worden toegestaan. De naamsverandering wordt uitgebreid naar de minderjarige kinderen van de betrokken persoon die zijn naam dragen. De toestemming van kinderen ouder dan twaalf jaar is vereist.
Wil je de procedure opstarten?
Dit kan enkel op afspraak. Stuur een mailtje te sturen naar burger@lievegem.be met volgende info:
jouw rijksregisternummer
de huidige achternaam
de gewenste achternaam volgens de keuzes zoals hierboven vermeld.
LET OP: als je minderjarige kinderen (tussen 12-18 jaar) je naam dragen, moeten zij ook aanwezig op de afspraak om hun toestemming tot wijziging te geven. Dit ook in het bijzijn van de andere ouder.
Als je in het buitenland geboren bent hebben we een recente geboorteakte nodig, die correct gelegaliseerd en beëdigd vertaald is naar het Nederlands.
Deze aanvraag is gratis. De kosten voor nieuwe identiteitsdocumenten en eventuele registratiekosten bij andere instanties draag je zelf.
Wet van 7 januari 2024 tot wijziging van het oud Burgerlijk Wetboek en het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten teneinde de procedure voor naamsverandering te versoepelen (BS van 19 januari 2024).